Мэта: удасканаленне сістэмы арганізацыі харчавання ў ДУА "Дашкольны цэнтр развіцця дзіцяці №1 г.п.Зэльва", павышэнне якасці і бяспекі прадукцыі, тэхналагічных працэсаў, культуры абслугоўвання, забеспячэнне біялагічнай і харчовай паўнавартаснасці рацыёнаў дзіцячага харчавання, у межах зацверджаных ва ўстаноўленым парадку нормаў.
Арганізацыя рацыянальнага харчавання ў дашкольнай установе
Дзіця, які наведвае дашкольную ўстанову са знаходжаннем у ім 10,5-12 гадзін, атрымлівае паўнавартаснае, збалансаванае харчаванне, якое адпавядае узроставым і фізіялагічным патрэбам.
Асноўнымі прынцыпамі рацыянальнага харчавання з'яўляюцца:
адпаведнасць энергетычнай каштоўнасці рацыёну энергазатратах арганізма;
задавальненне фізіялагічных патрэбаў арганізма ў асноўных карысных рэчывах ў пэўных колькасцях і суадносінах;
захаванне аптымальнага рэжыму харчавання, які спрыяе найлепшаму засваенню ежы.
У дашкольнай установе для забеспячэння рацыянальнага харчавання ствараюцца неабходныя ўмовы: правілы кулінарнай апрацоўкі, тэхналогія вырабу ежы, разнастайнасць харчавання за кошт шырокага асартыменту прадуктаў.
Правільны рэжым харчавання ў дашкольнай установе мяркуе:
забеспячэнне прыёмаў ежы праз кожныя 3,5 - 4 гадзіны строга ў пэўны час;
арганізацыя трохразовага-пры знаходжанні дзяцей 10,5 гадзін.
Харчаванне дзяцей ажыццяўляецца на аснове прыкладнага дзесяцідзённага меню, зацверджанага кіраўніком дашкольнай установы. Меню складаецца асобна для дзяцей ад 1 года да 3-х гадоў і ад 3-х гадоў да 6(7) гадоў. З меню бацькі могуць пазнаёміцца на спецыяльным стэндзе ў дашкольнай установе.
Складаннем меню займаюцца спецыялісты, якія ўлічваюць сутачны набор прадуктаў для кожнай узроставай групы, аб'ём порцый, дадзеныя аб хімічным складзе прадуктаў і інш.
Пры складанні дзённага рацыёну першую чаргу трэба паклапаціцца аб наяўнасці ў ім галоўнага будаўнічага матэрыялу-бялку. Крыніцы бялку жывёльнага паходжання-мяса, рыба, яйкі, малако і малочныя прадукты. З раслінных прадуктаў багатыя бялком бабовыя, некаторыя крупы (грачаная, аўсяная, прасяная) і хлеб.
Большую частку тлушчаў у сутачным рацыёне дзіцяці павінны прадстаўляць тлушчы жывёльнага паходжання. Яны ўтрымліваюцца ў сметанковым алеі, сліўках, смятане. Агульная колькасць раслінных тлушчаў (кукурузнае, сланечнікавы, аліўкавы алей) складае не менш за 15-20% ад агульнай колькасці тлушчу ў сутачным меню дзіцяці. Рафінаваныя крыніцы вугляводаў-цукар, варэнне, мёд, кандытарскія вырабы — не вельмі карысныя для дзіцяці. Асноўную частку сутачнай патрэбы дзіцяці ў вугляводах трэба задавальняць за кошт крупы, хлеба, макаронных вырабаў і, самае галоўнае, гародніны і садавіны. Апошнія ўтрымліваюць яшчэ і важныя для дзіцячага арганізма вітаміны, мінеральныя солі, мікраэлементы. Акрамя таго, у гародніне і садавіне ёсць пекціну, харчовыя валакна, абалоніна, якія дабратворна ўплываюць на працэсы стрававання. Алею і араматычныя рэчывы многіх садавіны спрыяюць вылучэнню страўнікавага соку і ўзмацняюць апетыт. Яны карысныя дзецям аслабленым, хваравітым, з паніжаным апетытам. Неабходна таксама ўключаць у меню свежую зеляніну пятрушкі, кропу, салеры, а таксама лук і часнык. Некаторыя прадукты дзіця можа ўжываць штодня-гэта малако, алей, хлеб, цукар, гародніна і садавіна, у меншай ступені — мяса.
У меню на кожны дзень не павінны паўтарацца стравы, падобныя па складзе. Напрыклад, калі ў абед на першае рыхтуецца суп з крупамі або вермішэллю, то на гарнір варта прыгатаваць гародніна, а не кашу ці макароны. Дзецям з дрэнным апетытам прыём ежы лепш пачынаць з салаты з сырой гародніны або кіслых садавіны, якія стымулююць выпрацоўку страўнікавага соку і павышаюць апетыт. Агароднінныя салаты даюць у невялікіх колькасцях, але рэгулярна, каб выпрацаваць у дзіцяці звычку ўжываць свежыя гародніна.
Важна правільна размеркаваць прадукты на працягу сутак. Бо ежа, багатая тлушчамі і вавёркамі, даўжэй затрымліваецца ў страўніку, і для яе расшчаплення патрабуецца большая колькасць стрававальных сокаў. Таму стравы з мяса, рыбы, яек даюць у першай палове дня. У склад вячэры ўключаюць малочна-раслінныя стравы.
Яшчэ адным абавязковай умовай пры складанні меню з'яўляецца ўлік патрабаванняў санэпідслужбы ў дачыненні да забароненых прадуктаў і страў, выкарыстанне якіх можа быць прычынай ўзнікнення ў калектыве страўнікава-кішачных захворванняў, інфекцый ці харчовых атручванняў. Акрамя таго, асаблівая ўвага звяртаецца на стан здароўя персаналу, які працуе на кухні ў дзіцячым садзе.
Працэс прыёму ежы не можа быць паўнавартасным без адпаведнай абстаноўкі. Пры няправільным падыходзе да працэсу кармлення, асабліва калі маляняці прымушаюць ёсць сілком або кормяць з забаўкамі, ўгаворамі, у яго ўзнікае адмоўны рэфлекс на любую ежу.
За кожным дзіцем у садзе замацавана пастаяннае месца за сталом, а выхавальнікі павінны клапаціцца аб тым, каб яму было зручна сядзець і карыстацца сталовымі прыборамі. Кожнай узроставай групе дзяцей адпавядае свая мэбля. Патрабаванні да посудзе: ўстойлівасць, зручнасць і адпаведнасць аб'ёмах порцый.
Складаць напісанне меню ўстанове дашкольнай адукацыі дапамагае камп'ютарная праграма
Праграма дазволіла аўтаматызаваць штодзённы працэс складання меню. Раней на гэта патрабавалася шмат часу - паўдня даводзілася пралічваць, да прыкладу, колькі кілаграмаў мяса атрымаў кладаўшчык, колькі порцый можна прыгатаваць з гэтага прадукта, пры гэтым не забываць аб колькасці дзяцей, якіх у пэўны дзень бацькі прывялі ў сад. Дастаткова ўвесці неабходныя дадзеныя, і праграма сама пралічыць, колькі каштуе харчаванне дзіцяці ў дзень, не забудзецца ўлічыць усе натуральныя нормы, а таксама зробіць пераразлік у неабходных выпадках.
Праграмнае забеспячэнне абапіраецца на нарматыўныя дакументы і строга прытрымліваецца іх.